Karadeniz’in gözde şehirlerinden biri olan Ordu, yemyeşil doğası ile gelenleri kendine hayran bırakıyor. Yayla, şelale, göl ve tabiat parkları ile doğanın her oluşumunu sunan Ordu, kültür turunun yanı sıra doğa gezisi yapmak isteyenler için oldukça tercih edilen bir şehir. Ordu aynı zamanda dünyaya kendini kanıtlamış durumda. Dünyanın en çok fındık üreten şehirlerinden biri olan Ordu, bal üretiminde de Türkiye’nin 1 numarası.
Ordu Hakkında Genel Bilgiler
Ülke | Türkiye |
Dili | Türkçe |
Bölge | Karadeniz |
Nüfusu | 771.932 |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Türk Lirası |
Priz Tipi | C |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 14.4°C |
İklimi | Karadeniz ve Karasal |
Yüz Ölçümü | 5.952 km² |
Bitki Örtüsü | Orman |
Geçim Kaynakları | Tarım, Hayvancılık |
Telefon Kodu | +452 |
Ordu Nerededir?
Batı ve Doğu Karadeniz’in sınır şehri olan Ordu; kuzeyde Karadeniz, batıda Samsun, doğuda Giresun, güneyde Sivas ve Tokat ile komşudur. Ordu’nun %83,5’i dağlık, %16’sı yayla ve %0,5’i ovalık alandır. 19 ilçesi bulunan Ordu’nun yüz ölçümü 5.952 km²’dir ve Türkiye’nin %0,8’ini kaplamaktadır.
Ordu’ya Nasıl Gidilir?
Ordu’ya özel aracınızla ya da şehirler arası otobüslerle kara yolundan gidebileceğiniz gibi hava yolu ile de ulaşabilirsiniz. İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuşları bulunan hava yollarından birini tercih ederek Ordu-Giresun Havalimanı’na yaklaşık 1,5 saatte gidebilirsiniz.
Ordu-Giresun Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
36 milyon taş ile denize inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı; Avrupa’da tek, Japonya’dan sonra dünyada ikinci olma özelliği taşıyor. Yapımı 4 yıl süren ve 2015 yılında hizmete açılan havalimanı, Ordu’nun Gülyazı ile Giresun’un Piraziz ilçeleri arasında bulunuyor. 18 km uzaklıktaki şehir merkezine gitmek için Havaş servisini, taksiyi ya da kiralayacağınız aracı kullanabilirsiniz.
Havaş servisi: Havaş, birçok ilde olduğu gibi Ordu’da da şehir merkezine gitmek isteyenler için servis hizmeti sağlıyor. Uçak iniş saatlerine göre kalkan servisler Ordu Otogarı’ndan sonra Kumbaşı, Fatsa ve Ünye güzergâhını takip ediyor. Ordu şehir merkezinde bulunan otogarda inebilir ve istediğiniz yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden havalimanına gitmek istiyorsanız da 01.45-18.00 arasında Ünye’den hareket eden servislerle dönüşünüzü sağlayabilirsiniz.
Taksi: Uçuşunuzdan sonra konforlu ulaşıma devam etmek istiyorsanız havalimanındaki taksiler ilk tercihiniz olabilir. Toplu taşıma araçlarına göre biraz daha maliyetli olsa da şehir merkezine 15 dakikada gibi kısa bir sürede varabilirsiniz.
Araç Kiralama: Ordu’yu karış karış gezmek için otobüs, minibüs ya da taksilerin dışında sizin için en rahat ve uygun olanı kiralık araç olacaktır. Kiralacar’ın Ordu araç kiralama hizmeti ile istediğiniz yere istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Ordu-Giresun Havalimanı kiralık araba seçenekleri arasından yapacağınız tercih ile seyahatinize başlayabilirsiniz.
Ordu’ya Ne Zaman Gidilir?
Ordu sahilinde hüküm süren Karadeniz iklimi kışların ılık, yazların serin geçmesini sağlar. İç kesimlere doğru geçtikçe karasal iklim kendini gösterir ve bölgede kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklığının 14.4°C olduğu Ordu’da ortalama 155 gün yağışlı hava görülür. Ordu’nun yayla ve dağlık bölgelerini de ziyaret edecekseniz ve doğanın tadını rahatça çıkarmak istiyorsanız gezinizi yaz aylarına ayarlayabilirsiniz.
Ordu’da Gezilecek Yerler
Boztepe
Ordu’nun içine inmeden önce şehri kuşbakışı keşfetmek isterseniz gezinize Boztepe’den başlayabilirsiniz. Şehir merkezine 6 km uzaklıkta, Ordu’nun yamaçlarına kurulmuş olan Boztepe’ye özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi teleferik ile de çıkabilirsiniz. 6 dakika sürecek olan teleferik yolculuğu size şehri yakından uzağa doğru izleme keyfi yaşatıyor. Boztepe’ye ulaştığınızda kafe ve restoranlarda zaman geçirirken hem Ordu’nun hem de Karadeniz’in eşsiz güzellikteki manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Yason Burnu
Ordu’da 2-3 gün kalacaksanız ve ilk gününüzü doğa manzarasına ayıracaksanız Boztepe’den sonra Perşembe ilçesinde bulunan Yason Burnu’na geçebilirsiniz. 1. derece arkeolojik, 2. derece doğal sit alanı olan burun, Ordu’nun cazibe merkezlerinden biri.
Yarımada olan Yason Burnu’nda ayrıca Rumların 1868 yılında inşa ettiği bir kilise bulunuyor. Karadeniz’de deniz kıyısına yapılmış tek kilise olan Yason Burnu Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Taşbaşı Kilisesi
Bölgede yaşayan Ortodoks Hristiyanlar tarafından 1853 yılında yapılan ve günümüze kadar gelmeyi başaran Taşbaşı Kilisesi, kentsel sit alanı içerisinde bulunuyor. Tamamı kesme taştan dikdörtgen olarak yapılan kilise, 1933-1977 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış, daha sonrasında kültür merkezine çevrilmiş.
Şehir merkezindeki Altınordu ilçesinin Taşbaşı Mahallesi’nde bulunan kiliseyi ziyaret ettikten sonra seyahatinize özel araç ile devam etmek istiyorsanız Kiralacar’ın Altınordu kiralık araba seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.
Perşembe Yaylası
Ordu’nun diğer yayları arasından öne çıkan Perşembe Yaylası, kendini doğaya bırakmak isteyenler için mutlaka gidilmesi gereken bir yer. 1991 yılında “Turizm Merkezi” ilan edilen yaylada yaz aylarında festival, şenlik gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ordu geziniz festival tarihlerine denk gelirse yaylada keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Ulugöl Tabiat Parkı
Türkiye’nin 36. tabiat parkı olan Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu’da yeşil ve maviyi bir arada görmek isteyenleri karşılıyor. Ordu’nun en büyük gölü olan Ulugöl’ü de içinde barındıran tabiat parkında doğanın tadını çıkarabileceğiniz gibi piknik yaparak gezinize mola da verebilirsiniz. Park, özellikle sonbahar aylarında dökülen sarı yapraklar ile muhteşem bir manzaraya ortak olmanızı sağlıyor.
Ordu’da Nerede Kalınır?
Ordu’nun yeşil ile iç içe geçmiş bölgelerindeki butik otellerde tatilinizi dingin bir şekilde geçirip günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Şehir merkezinde kalmak ve her yere aynı uzaklıkta olmak istiyorsanız Akyazı Mahallesi’nde isteklerinize cevap verebilecek çeşitli oteller bulunuyor. Ordu aynı zamanda yazın deniz kıyısında tatil yapmak isteyenleri de ağırlıyor. Ünye ve Fatsa ilçelerinde bulunan denize yakın otellerde konaklayıp zamanınızı uzun ve temiz plajlarda geçirebilirsiniz.
Ordu’da Ne Yenir?
Karadeniz’in en lezzetli mutfaklarından biri olan Ordu mutfağını bölgede yetişen sebze ve meyveler dışında balık çeşitleri şekillendiriyor. Fındık, karalahana, mısır, patates ve buğdayın ağırlıklı olarak kullanıldığı Ordu yemeklerinden denemeniz gerekenleri listeledik.
- Pancar çorbası
- Fındık çorbası
- Hamsi tava
- Akkuş fasulyesi
- Galdirik kavurması
- Fasulye turşusu
- Mısır ekmeği
- Levrek buğulama
- Pancar diblesi
- Sakarca kayganası
- Yağlı pide
Ordu’da Ne, Nereden Alınır?
Ağzınızı tatlandırmak istiyorsanız Ordu’nun yöresel lezzetlerini almadan eve dönmemelisiniz. Fındığı ile meşhur olan Ordu’nun kestane balını, çaylarını ve mısırlarını halk pazarlarından bulabilirsiniz.
Ordu’nun büyük bir bölümünü ormanlar kapladığı için şehirde ağaç oyma el sanatı oldukça gelişmiş durumda. Hediyelik eşyaların yanı sıra mutfak aletleri gibi ağaçtan yapılan birçok şeyi evinize Ordu hatırası olarak götürebilirsiniz.
Boztepe gibi turistlerin yoğun ilgi gösterdiği noktalarda farklı hediyeler bulabilir, isterseniz de Bucak Mahallesi’ndeki çarşıda gezerek diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Ordu Gece Hayatı
Ordu merkezinde çokça gece kulübü ya da bar bulamasanız da Atatürk Bulvarı’ndaki mekânlarda canlı müzik dinleyebilirsiniz. Boztepe’ye akşam çıkmak isterseniz ise sizi ışıl ışıl bir Ordu manzarası bekliyor olacak. Burada bulunan restoranlarda hem manzaranın tadını çıkarabilir hem de lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ordu’nun yöresel tatları ile bir akşam yemeği geçirmek ve daha hareketli bir yer istiyorsanız Fidangör Caddesi’nde birçok restoran ve kafe bulunuyor.
Ordu’daki Festivaller
Kültür ve sanat festivalleri kadar yaylalarda düzenlediği şenliklerle de hem yerel halkın hem de turistlerin eğlenmesini sağlayan Ordu, özellikle yaz mevsiminde birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
- Çambaşı Kar Festivali (Ocak)
- Uçurtma Şenliği (Mayıs)
- Mayıs Yedisi Şenliği (Mayıs)
- Ordu Uluslararası Çocuk Tiyatroları ve Gençlik Festivali (Mayıs-Haziran)
- Ordu Vosvos Şenliği (Temmuz)
- Perşembe Yaylası Şenliği (Temmuz)
- Ünye Uluslararası Kültür, Sanat ve Turizm Festivali (Temmuz)