Gastronominin Tarihle İç İçe Geçtiği Şehir: Gaziantep
Halk arasında Antep olarak da bilinen Gaziantep, köklü geçmişi ile kurulduğu günden bugüne kadar dinamikliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. İpek Yolu üzerindeki yerinin önemini bilen bunu sürdürerek Türkiye’nin sayılı ticaret merkezlerden biri olan Gaziantep gelişmişliği ile kendisine Güneydoğu Anadolu bölgesinin Paris’i dedirtiyor.
Tarihin yanı sıra mutfağını da koruyan ve yaşatan Gaziantep, özellikle gastronomi turu yapmak isteyenlerin öncelikli adresi. Sadece Türkiye’de değil dünyada da adından söz ettiren Gaziantep mutfağında seyahat boyunca her gün deneyebileceğiniz başka başka lezzetler yer alıyor.
Mutfağı, tarihe ışık tutan müzeleri, değerleri ve kültürünü incelemek için Gaziantep gezi rehberimize göz atabilirsiniz.
Gaziantep Hakkında Genel Bilgiler
Ülke | Türkiye |
Dili | Türkçe |
Bölge | Güneydoğu Anadolu |
Nüfusu | 2.028.563 |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Türk Lirası |
Priz Tipi | C |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 14.9°C |
İklimi | Akdeniz ve Karasal |
Yüz Ölçümü | 6.803 km² |
Bitki Örtüsü | Step |
Geçim Kaynakları | Tarım, Sanayi |
Telefon Kodu | +342 |
Gaziantep Nerededir?
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ve Türkiye’nin %1’lik kısmını kaplayan Gaziantep; doğuda Şanlıurfa, kuzeydoğuda Adıyaman, kuzeyde ve kuzeybatıda Kahramanmaraş, güneybatıda Kilis, batıda ise Nurdağı ile çevrilidir.
Gaziantep’e Nasıl Gidilir?
Tarih boyunca ticaret yollarının üzerinde yer alan Gaziantep, kendini ulaşım konusunda da oldukça geliştirmiştir. Kentte deniz olmasa da kara, demir ve hava yolu ile Gaziantep’e gitmek mümkündür.
Çevre şehirlerden demir yolu ile ulaşabileceğiniz Gaziantep’e Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile de gidebilirsiniz. Kara yolunu tercih edecekler için özel ya da kiralık araçların dışında hemen hemen her şehirden Gaziantep’e giden şehirler arası otobüsleri de kullanmak mümkün.
Hızlı ve konforlu ulaşımı tercih edenler ise alacakları Gaziantep uçak biletleri ile Gaziantep Havalimanı’na iniş yapabilirler.
Gaziantep Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
1976 yılında hizmete açılan ve 1993 yılından itibaren uluslararası uçuşlara da ev sahipliği yapan Gaziantep Havalimanı, yılda 4 milyon yolcuyu ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Havaş servisleri, otobüs, taksi ya da araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak 20 km uzaklıktaki şehir merkezine gidebilirsiniz.
Havaş Servisi: Uçak iniş saatlerine göre havalimanından şehir merkezine yolcu taşıyan Havaş servisleri ile ekonomik bir yolculuk yapabilirsiniz. Oğuzeli Kavşağı, Perilikaya Et ve Balık Kurumu, Şehreküstü İtfaiyesi, Şirehan Devlet Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu, Yeşilsu Öğretmenler Evi, Havaş şehir ofisi güzergâhı üzerinden son durak olan otogara yaklaşık 35 dakikada varmak mümkün. 13 TL (2019) ile yapacağınız bu yolculuğu şehir merkezinden havalimanına giderken de kullanabilirsiniz.
Otobüs: Havalimanında sizi direkt olarak şehir merkezine götürecek olan otobüsleri kullanabilirsiniz. Diğer bir toplu taşıma aracı olan otobüsler ile varış noktanız Balıklı Meydanı oluyor. Havalimanından otobüsler 50 dakikada bir hizmet veriyor.
Taksi: Toplu taşıma araçları yerine sizi istediğiniz noktaya hızlıca götüren bir araç istiyorsanız havalimanında bulunan taksilere binebilirsiniz. 7/24 yolcu taşıyan taksiler ile şehir merkezine yolculuğunuz 20-30 dakika sürecektir.
Araç Kiralama: Gaziantep turunuzda rahat etmek ve istediğiniz noktaya özel araç ile gitmek istiyorsanız Kiralacar’ın Gaziantep Havalimanı kiralık araç seçeneklerinden istediğinizi tercih edebilirsiniz. Uygun fiyata konfor arayanların önceliği olan kiralık araçlar seyahatiniz boyunca sizi özgür kılacaktır.
Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?
Hem Akdeniz hem de karasal iklimin görüldüğü Gaziantep’te yaz ayları çok kurak ve sıcak geçerken kış ayları ise soğuk oluyor. Gaziantep’te temmuz ve ağustos aylarının ortalama sıcaklığı 35°C olduğundan gezinizi sonbahar aylarına düzenleyebilirsiniz. Seneye yeni bir tatil ile başlamak isterseniz de Gaziantep’e gelmek için bahar aylarını beklemelisiniz. Çünkü kentte karasal iklimden dolayı ocak ve şubat ayları 0.1°C seyrinde oluyor.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Müzeler
Kentin simgesi haline gelen ve dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi ile Gaziantep müze ziyaretlerinize başlayabilirsiniz.
Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep halkının verdiği kahramanca mücadeleyi görmek, milli değerleri en derinden hissetmek için Şahinbey Savaş Müzesi’ni ve Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi’ni gezebilirsiniz.
Osmanlı’dan gelen ve halen devam etmekte olan hamam kültürünü müze olarak görmek için Hamam Müzesi’ni, yemek kültürü ile Türkiye’de ayrı bir yeri olan Gaziantep’in geçmişten bugüne kadar kullandığı mutfak eşyalarını görmek için de Emine Söğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Atatürk Anı Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi sanat, kültür ve tarih meraklılarının ilgi gösterdiği diğer müzeler arasında yer alıyor.
Bedestenler
Eski zamanlarda alışveriş yapılan bedestenler günümüzde daha varlığını koruyor. Kentin egzotikliğini ve tarihi dokular arasında alışveriş yapma keyfini yaşatan bedestenlerden Gaziantep’te 3 tane bulunuyor. Zincirli, Hüseyin Paşa ve Kemikli Bedestenlerinde yöresel lezzetlerden hediyelik eşyalara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep, tarihi olduğu kadar sanatını da koruyor. 500 yıldan beri unutulmayan bakır sanatı Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’nda yaşamaya devam ediyor. Zanaatkârların karşılıklı dükkânlarının bulunduğu bu çarşıdan hediyelik ve mutfak eşyası alabilirsiniz.
Şahinbey Caddesi’nde yer alan Bakırcılar Çarşısı’ndan sonra taşıyacak çok şeyiniz varsa ya da Gaziantep’in farklı bölgelerine gidecekseniz Şahinbey kiralık araçlar sizin için rahat bir ulaşım seçeneği olacaktır.
Tarihi Antep Evleri
Modern şehir hayatının yanı sıra Gaziantep’in eski şehir hayatını merak ediyorsanız Bey Mahallesi’ndeki dar sokakları gezmelisiniz. Yüksek duvarların arkasındaki göz göz odaları ve avlunun ferahlığını yaşayacağınız bu evlerde geçmişe dönmek ve orada yaşamak isteyeceksiniz.
Gaziantep Kalesi
Tarihe tanıklık eden şehirlerde olduğu gibi Gaziantep’te de şehrin simgesi olan bir kale bulunuyor. Gaziantep Kalesi’nin kimler tarafından yapıldığı hakkında çeşitli rivayetler olsa da Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullandığı biliniyor. Kale ayrıca Kahramanlık Panorama Müzesi’ni de içinde barındırıyor.
Gaziantep’te Nerede Kalınır?
Özellikle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği şehirlerde bulunan 5 yıldızlı otelleri Gaziantep’te de bulabilirsiniz. Mutfağı ve tarihi ile meşhur olan bu kentte her şey dahil bir otelde kalmak yerine kentin nabzını daha yakından tutmak istiyorsanız şehir merkezinde bulunan butik otelleri tercih edebilirsiniz. Daha ekonomik bir konaklama imkânı sunan bu oteller Tarihi Antep Evleri’nin olduğu Bey Mahallesi’nde de yer alıyor. Gaziantep seyahat programınız belli olduğu gibi otel rezervasyonunuzu yaptırmanızı tavsiye ederiz. Kısıtlı oda sayısı olan butik oteller Gaziantep’in tadının çıkarılacağı aylarda oldukça yoğun ilgi ile karşılaşıyor.
Gaziantep’te Ne Yenir?
6 bin yıl boyunca mutfağını geliştiren ve 400’e yakın lezzete sahip Gaziantep mutfağı, dünyada şehrinin ismi ile anılan tek mutfak. Sebze, meyve, süt ürünleri ve eti çeşitli baharatlar ile aynı tencere içinde buluşturan bu mutfakta denemeniz gereken çok tat var. Tadı damağınızda kalacak bazı lezzetler:
- Beyran
- Kebap çeşitleri
- Küşleme
- Ali nazik
- Nohut dürüm
- Fındık lahmacun
- Katmer
- Baklava
- Tahmis kahvesi
Gaziantep’te Ne, Nereden Alınır?
Gezilecek yerler arasında olan bedesten ve bakırcılar çarşısından el sanatı ürünlerini ve çeşitli hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz. Bedestenlerin dışında Gaziantep mutfağında kullanılan özel lezzetleri bir arada görmek istiyorsanız Elmacılar Pazarı aradığınız adres. Kurutulmuş patlıcandan baharatlara, Antep fıstığından salçalara kadar başka yerde böylesini bulamayacağınız tatlar bu pazarda taze taze bulunuyor.
Gaziantep Gece Hayatı
Gündüz hareketli geçen Gaziantep gezinize gece de aynı canlılık ile devam edebilirsiniz. Otantik akşam yemeklerinden sonra yorgunluğunuzu atacak mekânlar arıyorsanız bu konuda da çeşitlilik mevcut. Pub ve gece kulüplerinin dışında yöreye özgü eğlence arıyorsanız da türkü barlarda Gaziantep eğlence kültürüne ortak olabilirsiniz.
Gaziantep’teki Festivaller
Mutfağını korumaya ve yaşattırmaya devam eden Gaziantep, bunu düzenlediği festivaller ile de destekliyor. Gaziantep’e gastronomi turu düzenleyecekseniz bu festivallerden birine mutlaka katılmalısınız.
- İslahiye Üzüm ve Biber Festivali (Ağustos)
- Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (Eylül)
- Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali (Eylül)
- Uluslararası Kültür Sanat ve Nar Festivali (Eylül)